Af Chapmans vandrarhem i Stockholm

Ett av Sveriges mest imponerande och spännande vandrarhem är det i anslutning till det anrika segelskeppet af Chapman vid Skeppsholmen i centrala Stockholm. Detta är ursprungligen en engelsk fullriggare som byggdes på 1880-talet och som sedan 1900-talets början fungerade som ett skolskepp i Sverige. Här tränades unga matroser och kaptener på sitt yrke och när skeppet gick i pension år 1934 trodde man först att allt var över. Ett årtionde senare hade man dock fått igång det igen, dock inte till havs utan som ett vandrarhem.

Vill man bo på detta historiska vandrarhem får man räkna med att det inte är frågan om stora, rymliga lokaler utan snarare regelrätta hytter med britsar. Det är ju trots allt ett gammalt skepp, så det är just denna typ av miljö man måste kunna uppskatta för att få ut något av vistelsen här. Man har duschar och badrum gemensamt i korridorerna, och på övre däck finns ett trevligt café som även är öppet för allmänheten med härlig utsikt över Stockholm och dess olika stadsdelar, som även de är belägna på öar.

Om man föredrar lite luftigare förhållanden så finns det även en byggnad alldeles utanför skeppet med ytterligare rum. Härifrån har man också bättre utsikt, inklusive en fantastisk vy över det gamla skeppet. Vare sig man bor här eller på båten så har man tillgång till tvättrum och bagageförvaring.

Förutom det faktum att det är både roligt och spännande att bo på ett gammalt skepp så ligger af Chapman mycket centralt. Härifrån kan man enkelt promenera till olika delar av Stockholm och ta del av stadens enorma utbud av muséer, slott, restauranger och shoppar. Vill man hellre stanna i området kan man ändå ta kortare promenader runt Skeppsholmen, liksom ha kul med biljardbord och WiFi som finns att tillgå här, så brist på underhållning råder inte!

Reply