Vad är ett gästhus?

När man reser runt i världen finns det olika typer av boenden och vad man väljer beror på ett antal faktorer som finanser, läge och syfte med vistelsen. Vill man slappa vid en pool dag och natt eller vill man ge sig ut på olika äventyr? Är man affärsman eller student? Reser man ensam eller med sin stora barnfamilj? Är man ung eller gammal?

I Sverige finns allt ifrån femstjärniga lyxhotell till enkla stugor och vandrarhem och det råder ingen brist på utbud. Alla smaker och preferenser kan mötas och det är ingen tillfällighet att människor från hela världen kommer hit.

Ett gästhus är ett mycket bra alternativ för den som vill ha ett riktigt bra boende men samtidigt inte behöver tjugofyra timmars service. Ett hotell är alltid bemannat och har ofta restauranger, gym och olika tjänster tillhanda medan ett gästhus erbjuder bra rum för självständiga resenärer. Personal finns till hands vid specifika tidpunkter och även om det finns städservice så är man i övrigt på egen hand. Det gör att gästhus är ett billigare alternativ och ibland till och med den enda formen av boende om man reser till ett mindre samhälle eller långt ut på vischan.

Gästhus måste dock uppfylla specifika krav för att få existera. Dessa har att göra med säkerhet, som till exempel brandsäkerhet, men också renlighet och fungerande el- och vattentillgång. Olika former av gästhus är till exempel pensionat och värdshus.

Förutom det faktum att gästhus är billigare än hotell så är det många som föredrar dem av flera anledningar, bland annat att de ofta är lugnare och lite mer privata. Man känner sig som en friare resenär och har möjligheter att laga sin egen mat. Ofta uppfattar gästerna denna form av boende som lite mer genuint, som att man verkligen bor i samhället man besöker. Som gäst får man också bättre kontakt med personalen, då det är färre personer involverade.

Reply